Yazıları ile büyük ilgi gören sitemiz diyetisyenlerinden Bahar DEMİRKIRAN bu yazısı ile bir çok soruya ışık tutuyor.
Hipotroidi ve beslenme konularında merak ettiğiniz tüm konuları bir arada bulabileceğiniz bu yazıya göz atmanızda fayda var.
Sıklıkla otoimmun nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan hipotroid , tiroid bezinin tahribat görmesi nedeniyle işlevini daha az yapmasıdır. Hipotiroidizmde vücudun bazal metabolizma hızı yavaşlamıştır. Tiroid hormonunun azlığı vücudun yavaşlamasına yol açar ve hastayı fiziksel ve zihinsel yönden tembel durumda bırakır. Hipotiroidi gelişme riski her yaşta var olmasına karşın risk yaş ilerledikçe artar.
Sık görülmesi, kolay tanı konması, tarama yönteminin ucuz ve hassas olması ve kolay tedavi edilebilir olması nedeniyle hiçbir şikayet olmasa dahi 35 yaşından itibaren 5 yılda bir, 60 yaşından sonra iki yılda bir TSH kan ölçümüyle tarama yapılması önerilmektedir.
Hipotroidi Ne Gibi Belirtiler Verir?
- .Adet düzensizliği
- .Aşırı ve hızlı kilo alma , zor kilo verme / verememe
- .Kabızlık
- .Soğuğa tahammülsüzlük , üşüme
- .Zihinsel fonksiyonlarda azalma , unutkanlık,uykuya eğilim
- .Çabuk yorulma,nabzın yavaşlaması
- .Kansızlık
- .Kolesterol ve karaciğer enzimlerinin artması
- .Ödem
- .Depresyon
Hipotroidi hastası kilo verebilir mi?
Halk arasında böyle bir inanış vardır; ‘hipotroid hastası kesinlikle kilo veremez.’ Herkes gibi hipotroid hastası da kilo verebilir. Ancak hipotroid hastalarının metabolizması çok yavaş çalışır. Mutlaka ilaç tedavisi uygulanmalı ve endokrinoloji doktorunun önerdiği ilacı düzenli kullanması gerekmektedir. Troid tedavisi ömür boyu sürecek bir tedavidir ve yarıda kesilmemelidir. Özellikle gebelik gibi bazı dönemlerde ilaç dozlarınızın tekrar ayarlanması gerekebilir . Bu yüzden düzenli olarak doktora başvurup tekrar kan tahlili yaptırmak gereklidir. Tedavi düzenli uyguladıktan sonra doğru bir hipotroid diyeti ve düzenli egzersizlerle kilo vermemek mümkün değildir.
Hipotroid hastaları kilo verebilir mi? Nasıl beslenmelidirler? | Doktorsitesi
Yorum Bırak